Минa времето, когато световните лидери си говореха помежду си по червен

...
Минa времето, когато световните лидери си говореха помежду си по червен
Коментари Харесай

Фобия от подслушване! Байдън говори по защитен айфон със златен печат

Минa времето, когато международните водачи си говореха между тях по червен държавен телефон. Сега всеки има в джоба си смарт телефон, по който елементарно може да звънне на някой президент, министър председател или авторитетна персона от ранга на Бил Гейтс. Експерти по сигурността обаче разясняват, че днешните телефони, защото наподобяват на компютри, са много по-лесни за хакване и подслушване , в сравнение с старите модели. Ето за какво международните водачи ги употребяват рядко, а когато го вършат, гледат да не споделят освен това от това по какъв начин брачната половинка им да опече пържолите.
Инвазия
За трите месеца от началото на съветската инвазия президентът на Украйна се обади на съвсем всички държавни глави в света. Той постоянно се включва и онлайн от площада в Киев или някое селце за видеообръщение. Мнозина допускат, че това се случва през неговия „ Айфон 12 “ (iPhone 12). От началото на войната с Русия обаче Съединени американски щати са дали на Володимир Зеленски специфични непроследими за руснаците връзки. Видеото се прави с мобилна камера и през преносим компютър (в офлайн режим) се качва на спътник. Зеленски приказва по телефон, който не употребява SIM карта, нито нормалните безжични мрежи за транспорт на данни. Връзката се реализира чрез мобилен сателитен терминал, който кодира диалозите и ги качва на системата от 66 спътника, известна като „ Иридиум “. По информация на Си Ен Ен единствено мобилният уред евентуално е „ Иридиум 9575 A “ (Iridium 9575 A). Той устоя пет часа при диалог и до през целия ден в режим на подготвеност. Има и SOS бутон, който Зеленски може да задейства, в случай че надуши заплаха от нападение. Иначе в своя кабинет той има добре познатите телефони от времето на соца. Те са свързани с стеснен брой клиенти - персонални, от администрацията и Радата. Има един в цвят слонова кост без никакви бутони, сходен на тези в Кремъл, разясняват техноексперти.
Агенция за сигурност
След началото на войната в Украйна на президента на Съединени американски щати Джо Байдън много по-често му се постанова да приказва по телефона си. Наблюдатели оттатък Океaна разясняват, че той най-често употребил два „ Айфон 13 ” (iPhone 13), дело на щатската компания „ Епъл “ (Apple). Няколко фотографии с огромно приближение демонстрираха, че мобилката на демократа е покрита с нещо, което наподобява като тъмносин или черен калъф. Върху него има златен надпис: „ Печат на президента на Съединените американски щати “. Хора на „ ти “ с протокола разкриват, че всеки US президент след инагурацията си получава от Агенцията за национална сигурност (NSA) модифициран смарт телефон, който е по-трудно уязвим за хакване. Не всички хазяи на Белия дом обаче приветствали тези правила.
Тръмп
Доста пристрастни към своите остарели смарт телефони бяха Барак Обама (с „ Блекбъри “) и президентът Доналд Тръмп. Последният пускаше популярните си туитове (коментари в обществената мрежа Туитър) от паметния модел „ Самсунг Галакси Ес III “ (Samsung Galaxy S III). Това е един от най-здравите и сполучливи ретро модели на корейската компания от 2012 година След идването му на поста се появиха информации, че Тръмп е заменил дребната машинка с американския айфон (iPhone), макар че връзките му с компанията „ Епъл “ бяха обтегнати.
Кремъл
Не е загадка, че президентът на Русия Владимир Путин бяга от модерните телефони като демон от тамян. Още през 2020 година той проговори за своята техно уплаха , признавайки, че не употребява мобилни апарати от ограничения за сигурност, т.е. от боязън да не бъде подслушван. Путин още изясни, че си има специфичен формален телефон, по който може да се свърже с всеки номер, който пожелае. Извън тези откровения на места се появяват информации, че Путин известно време въпреки всичко е употребил съветския смарт телефон MTS-Glonass 945, основан на операционната система „ Андроид “. Друг смарт телефон, обвинен, че е стоял в джоба му, е „ Йотафон 2 (YotaPhone 2). Преди време самодържецът от Кремъл подари на китайския си сътрудник Си Дзинпин точно този модел съветски смарт телефон. Той има два екрана, като външният е с технологията електронно мастило, с цел да пести батерията.
Китай
Лидерът на Китай също ловко крие какъв смарт телефон употребява и дали. Но пък първата дама беше видяна преди време да носи гордо „ Айфон 5 “ (iPhone 5) при посещаване в Съединени американски щати. Това провокира отрицателни мнения в нейната татковина. По-късно тя се поправи, преминавайки към смарт телефона „ Нубия “, дело на китайската компания ZTE.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун употребява корейско-китайската разработка „ Пйонгянк “ (Pyongyang). Смартфонът има много екстри като лицево различаване. Преди време Ким Чен беше видян до мобилно устройство, дело на тайванците от HTC.
Ало-ало
Президент на Франция Еманюел Макрон жонглира с няколко телефона. След като стана ясно, че е бил прихванат от израелския шпионски програмен продукт „ Пегас “, той към този момент е изключително внимателен. По време на първия си мандат Макрон бе видян със „ Самсунг Галакси Ес7 “ (Samsung Galaxy S7 edge). Успоредно с това ползваше и няколко айфона. Твърди се, че сега има „ Самсунг “ със специфични отбрани против хакване. Наблюдатели разкриват още, че той се е въоръжил и с военния мобилен телефон „ Теорем “ (Teorem). По него той провеждал значимите диалози с членове на държавното управление и други държавни глави.
Кореец в дамската чанта на Елизабет II
Според английски медии 70-годишната Елизабет II е много на „ ти “ с високите технологии и даже има секрети сметки в обществените мрежи Facebook и Инстаграм. Близки до кралското семейство разясняват, че тя употребява устройство на „ Самсунг “ (Samsung), само че съответният модел остава мистерия. „ Той бил задоволително дребен и лек, с цел да се вмъкне в дамската й чанта “, споделя кралски иконом. Все отново смарт телефонът е обзаведен с криптиращ програмен продукт, който пази от подслушване най-дълго управлявалия жив монарх в света.

Източник:

 Снимка: стоп кадър, колаж Novinite.bg
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР